Φθιωτών γεύσεις
Ένα γαστριμαργικό ταξίδι
...σε γεύσεις και νόστιμες ιδέες!
Home » » Παστίτσιο

Παστίτσιο

Τα υλικά

για την γέμιση
500 gr. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλυτζάνι κρασί λευκό
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ ή ένα κουτί κονκσέ ντοματάκια
1 ξυλάκι κανέλας
4 κόκκους μπαχάρι
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

1 πακέτο μακαρόνια no 2
1 ασπράδι αυγού
1 φλυτζάνι κεφαλοτύρι
Αλάτι

για την κρέμα
1200 ml. γάλα φρέσκο
300 ml. γάλα εβαπορέ
3 κρόκους αυγών
7 κουταλιές της σούπας αλεύρι
5 κουταλιές της σούπας νισεστέ ή κόρν φλάουρ
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστείτε
Κεφαλοτύρι
Βούτυρο

Εκτέλεση Συνταγής

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σωτάρουμε με το βούτυρο και το ελαιόλαδο, μέχρι να μαραθεί.

Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε, σπάζοντας τον κιμά για να μην κάνει σβόλους.
Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλατοπίπερο, την ντομάτα αραιωμένη σε ένα ποτήρι νερό και την ζάχαρη.
Σιγοβράζουμε μέχρι να συμπυκνωθούν τα υγρά.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό, κρατώντας τα al dente και τα στραγγίζουμε.

Προσθέτουμε μέσα τον κιμά, το ασπράδι, το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα του κιμά μέσα στα μακαρόνια και ανακατεύουμε.

η κρέμα
Βάζουμε το φρέσκο και εβαπορέ γάλα σε μία κατσαρόλα.
Προσθέτουμε κοσκινισμένα το αλεύρι και τον νισεστέ.
Ανακατεύουμε πού καλά με σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.

Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Μόλις πήξει κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 5′ λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μη πιάσει κρούστα.

Χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους με 1 κουταλιά της σούπας χλιαρό γάλα.
Προσθέτουμε το μείγμα στην κρέμα και ανακατεύουμε καλά.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

Ολοκλήρωση
Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μεγάλο ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
Προσθέτουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε με τα μακαρόνια και τον κιμά.
Περιχύνουμε με την κρέμα και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει η κρέμα.

Τips:

Αν σας αρέσει η κλασική συνταγή για μπεσαμέλ ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή για κρέμα μπεσαμέλ.

Βασική Συνταγή για Μπεσαμέλ

Tα υλικά
4 φλιτζάνια γάλα φρέσκο
7 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 κουταλιές βούτυρο
3 κρόκους αυγών
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι άσπρο

Εκτέλεση Συνταγής

Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί.

Βάζουμε το βούτυρο σε πλατιά κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά να ζεσταθεί πολύ καλά.
Ρίχνουμε σιγά και κουταλιά κουταλιά το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα για να διαλυθεί.

Μόλις πάρει χρυσοκαφέ χρώμα το αλεύρι αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Ρίχνουμε αργά το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Σ’ αυτό το στάδιο θέλει πολύ καλό και συνεχόμενο ανακάτεμα.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα και γίνει λεία σαν κρέμα.
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

‘Οταν κρυώσει ελαφρά η σάλτσα, ρίχνετε τους κρόκους καλά χτυπημένους και ανακατεύουμε καλά.

Ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μήν πιάσει κρούστα, μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.



http://www.funkycook.gr

SHARE

About admin