Φθιωτών γεύσεις
Ένα γαστριμαργικό ταξίδι
...σε γεύσεις και νόστιμες ιδέες!
Home » » Μηλόπιτα

Μηλόπιτα

Υλικά:

1οο γρ. Βιτάμ ή Βούτυρο
5 μήλα
3 κ.σ. Μαρμελάδα Βερίκοκο ή Ροδάκινο
1 κ.γ. Κανέλα

Για τη ζύμη

4 ασπράδια Αυγών χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα
4 κρόκοι Αυγών
2 κούπες Ζάχαρη
Ξύσμα 1/2 Πορτοκαλιού
1 κ.σ. εκχύλισμα Βανίλιας
1/2 κ.γ. Κανέλα
30 ml μαύρο Ρούμι
Χυμός 1 Πορτοκαλιού
2 κούπες Αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 κ.σ. Μπέικιν Πάουντερ ή 2 κούπες Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
1 πρέζα Αλάτι

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου

2. Βάζουμε το βούτυρο στη φόρμα και την τοποθετούμε στο φούρνο, όσο αυτός προθερμαίνεται, για να λιώσει το βούτυρο

3. Στο φούρνο μικροκυμάτων ρευστοποιούμε τη μαρμελάδα για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό

4. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε φέτες. Η συγκεκριμένη μηλόπιτα έχει 2 στρώσεις μήλα και τα 2,5-3 μήλα τα τοποθετούμε στον πάτο της φόρμας στο λιωμένο βούτυρο.

6. Με πινελάκι περνάμε τα μήλα με τη ρευστή μαρμελάδα και πασπαλίζουμε με την κανέλα

Για τη ζύμη

7. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα αποσύρουμε από τον κάδο του μίξερ μας

8. Στον κάδο του μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το ρούμι και συνεχίζουμε ώστε το μίγμα μας να ασπρίσει.

9. Σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε στο μίγμα τη μαρέγκα με μια σπάτουλα με απαλές κινήσεις. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, την κανέλα και το αλάτι

10. Απλώνουμε παραπάνω από τη μισή ζύμη πάνω από τα μήλα. Τοποθετούμε σε δεύτερη στρώση τα υπόλοιπα μήλα, ρίχνουμε λίγη κανέλα και απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη ζύμη

11. Ψήνουμε στη θέση 2 του φούρνου για 50 – 55 λεπτά

12. Αφού ολοκληρωθεί το ψήσιμο τοποθετούμε τη φόρμα σε σχάρα και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας το γλυκό σε πιατέλα.


http://www.demideli.com
SHARE

About admin