Φθιωτών γεύσεις
Ένα γαστριμαργικό ταξίδι
...σε γεύσεις και νόστιμες ιδέες!
Home » » Κουλουράκια ελαιολάδου

Κουλουράκια ελαιολάδου


Γλυκά νηστίσιμα
Κουλουράκια ελαιολάδου
Υλικά


    800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
    ½ νεροπότηρο παρθένο ελαιόλαδο
    ½ νεροπότηρο σπορέλαιο
    1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
    ¾ νεροπότηρου χυμός πορτοκαλιού
    Χυμός από ½ λεμόνι
    1 κ.σ. αμμωνία
    1 κ.γ. σόδα
    Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι
    60ml ( ¼ φλιτζάνι ) ρακί
    60ml ( ¼ φλιτζάνι ) κονιάκ
    1 κ.γ. κοφτή κανέλα
    Σουσάμι και ζάχαρη για πασπάλισμα

Εκτέλεση


    Στο μπολ του μίξερ, ρίχνετε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο, την ζάχαρη, το ξύσμα, το κονιάκ, τη ρακί, την κανέλα και την αμμωνία. Ανακατεύετε ελαφρά, χρησιμοποιώντας το γάντζο του ζυμώματος.
    Μέσα στο χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού, διαλύετε την σόδα και τα ρίχνετε μέσα στον κάδο του μίξερ.
    Ανακατεύετε σε μέτρια ταχύτητα, να ενωθούν καλά τα υλικά και προσθέτετε κουταλιά-κουταλιά το αλεύρι κοσκινισμένο , συνεχίζοντας το ζύμωμα για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να πετύχετε μια μαλακή ζύμη. Μπορείτε να κάνετε το ζύμωμα και με το χέρι.
    Προθερμαίνετε τον φούρνο στον αέρα στους 170ο και στρώνετε με λαδόκολλα 3 λαμαρίνες του φούρνου.
    Σε ένα ρηχό πιάτο, ρίχνετε λίγο σουσάμι και λίγη ζάχαρη (ταιριάζει ωραιότατα και η μαύρη ζάχαρη), ανακατεύετε και ραντίζετε με 2-3 σταγόνες νερό. Αυτό το κάνετε για να κολλάει εύκολα το σουσάμι και η ζάχαρη πάνω στα κουλουράκια.
    Παίρνετε μικρά κομμάτια από τη ζύμη και πλάθετε στρογγυλά κουλουράκια.
    Τα ακουμπάτε στο πιάτο με το σουσάμι και τη ζάχαρη, από τη μία πλευρά μόνο και τα τοποθετείτε πάνω στην λαμαρίνα σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν.
    Ψήνετε τα κουλουράκια για 20λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν
typos.com.cy
SHARE

About Lamia Times