Η ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΑ-ΝΙΚΗΣ
Από τον Άη-Γιώργη του Δομοκού
Υλικά
2 λίτρα γάλα φρέσκο, 2-3 αυγά, αλεύρι, 1 ποτήρι νερού ζάχαρη, βούτυρο ( παλαιότερα χρησιμοποιούνταν χοιρινό λίπος ), κανέλα, 4 φύλλα χωριάτικα
Από τον Άη-Γιώργη του Δομοκού
Υλικά
2 λίτρα γάλα φρέσκο, 2-3 αυγά, αλεύρι, 1 ποτήρι νερού ζάχαρη, βούτυρο ( παλαιότερα χρησιμοποιούνταν χοιρινό λίπος ), κανέλα, 4 φύλλα χωριάτικα
Εκτέλεση
Βράζουμε το γάλα με την ζάχαρη, ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει, ρίχνουμε 2 κουταλιές σούπας βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα (κουρκούτι).
Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα φύλλα. Απλώνουμε την γέμιση και
τελειώνοντας γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα (δημιουργούμε
«κόθρο»).
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Περιχύνουμε με ζάχαρη και κανέλα.
Ευχαριστούμε την κ. Νίκη Καρέλη για την ευγενική της προσφορά