Φθιωτών γεύσεις
Ένα γαστριμαργικό ταξίδι
...σε γεύσεις και νόστιμες ιδέες!
Home » » Μουσακάς

Μουσακάς

ΤΗΓΑΝΙ:

3 κιλά πατάτες
2 κιλά μελιτζάνες
1/2 λίτρο λάδι

ΚΙΜΑΣ:

850γρ. κιμά
1 κρεμμύδι
2 ντομάτες φρέσκιες
2 ποτήρια νερό
Αλάτι
Πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
2/3 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο

ΜΠΕΣΑΜΕΛ:

5-6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
250γρ. βούτυρο
400γρ. γάλα εβαπορέ
800γρ. νερό για το γάλα
40γρ. κεφαλοτύρι
3κρόκοι αυγών
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
2 κουταλιές της σούπας τριμμένη φρυγανιά

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μακρόστενες φέτες 2 εκατοστών. Ξεπλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες 2 εκατοστών .Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μπολ με νερό και αλάτι για 20 λεπτά να ξεπικρίσουν. Τηγανίζουμε τις πατάτες στο τηγάνι σε μεσαία θερμοκρασία και συνεχίζουμε το τηγάνισμα με τις μελιτζάνες.
Για να ετοιμάσουμε τον κιμά ,τρίβουμε τις 2 ντομάτες και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι .Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα με το λάδι και προσθέτουμε τον κιμά και τον τσιγαρίζουμε για 7 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι ,το μοσχοκάρυδο και 2 ποτήρια νερό.
Μαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Μόλις οι πατάτες, οι μελιτζάνες και ο κιμάς είναι έτοιμα ξεκινάμε το στήσιμο στο ταψί. Τοποθετούμε μία στρώση πατάτες και από επάνω μια στρώση μελιτζάνες. Πάνω από την στρώση με τις μελιτζάνες απλώνουμε τον κιμά ,πάνω από τον κιμά βάζουμε ακόμα μία στρώση μελιτζάνες και μετά πατάτες Τέλος ,για να φτιάξουμε την μπεσαμέλ ,αραιώνουμε το συμπυκνωμένο γάλα με το νερό , βάζουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα και το λειώνουμε.
Μόλις λειώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς. Μετά προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τους κρόκους των αυγών  και ύστερα  το γάλα αργά και μόλις προσθέσουμε το γάλα δυναμώνουμε την θερμοκρασία και σταματάμε να μαγειρεύουμε μόλις το μίγμα βράσει.
Απλώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τις πατάτες και πάνω της προσθέτουμε το τυρί και την τριμμένη φρυγανιά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε για περίπου 1ώρα και 15 λεπτά ώσπου να  ροδίσει







SHARE

About admin