Φθιωτών γεύσεις
Ένα γαστριμαργικό ταξίδι
...σε γεύσεις και νόστιμες ιδέες!
Home » » ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑΚΙΑ

ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
1-2 κουταλιές τσαχανά ή φρυγιανιά τριμμένη
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο και άλλο τόσο για το άλειμμα
1 κρεμμύδι
1 πράσο
αλάτι και πιπέρι
σουσάμι για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

ΟΔΗΓΙΕΣ
Πρώτα ετοιμάζουμε την γέμιση για τα πιτάκια: πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι, το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Ξεπλένουμε τα φρέσκα μυρωδικά και τα ψιλοκόβουμε. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το πράσο και τα ψιλοκόβουμε. Σοτάρουμε σε 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί και να εξατμιστούν τα υγρά του. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε τα πράσινα μυρωδικά ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι και στο τέλος τον τραχανά ή την τριμμένη φρυγανιά.
Για να ετοιμάσουμε τα πιτάκια βγάζουμε τοα φύλλα από την συσκευασία τους, βάζουμε ενα φύλλο πάνω στο άλλο και τα κόβουμε κατά μήκος σε τέσσερις λωρίδες. Βάζουμε μία μικρή ποσότητα γέμισης στην βάση κάθε λωρίδας και διπλώνουμε προς τα πάνω έτσι ώστε να φτιάξουμε τα τριγωνάκια. Αλείφουμε τα πιτάκια με ελαιόλαδο και αν θέλουμε τα πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10-15 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα και τα τρώμε φρέσκα.


SHARE

About admin