
Ζυμαρικά
Χυλοπίτες στιγμής με σαλάμι και ντομάτα
- 500 γρ. χυλοπίτες
- 3/4 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- 200 γρ. σαλάμι αέρος ή μπίρας, σε κυβάκια
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 3 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 4-5 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 2 κλωναράκια φρέσκιας ρίγανης ή 1 κ.γ. ξερή (ή μερικά φυλλαράκια φρέσκου ή ξερού φασκόμηλου)
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- κρητική μυζήθρα, ξερή ή κεφαλοτύρι, τριμμένα
- Βράζουμε πολύ προσεκτικά τις χυλοπίτες, ίσα-ίσα να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Συνήθως οι χυλοπίτες δεν θέλουν πάνω από 4 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις ανακατεύουμε με μια κουταλιά λάδι στο σουρωτήρι για να μην κολλήσουν.
- Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το σαλάμι με το σκόρδο για 1-2 λεπτά.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο, τον πελτέ, τις λιαστές ντομάτες, το φασκόμηλο ή τη ρίγανη και τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι τις χυλοπίτες. Τις ανακατεύουμε καλά για 1 λεπτό και σερβίρουμε με ξερή κρητική μυζήθρα ή κεφαλοτύρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.